what am i riddles and answers for kids

221 What am I Riddles and Answers for Kids [Easy Riddles for Kids]

What am I Riddles and Answers for Kids

Spending quality time with the family is important, but you might not always have the time to pull out a board game or watch a movie. When you’re looking for something that will keep everyone entertained in a short amount of time, try these 221 what am I riddles and answers for kids that we have prepared for you. They’re separated into categories from easy to hard, so you can enjoy these riddles with everyone of all ages in the family. You can enjoy these while you’re at the dinner table, in a waiting room, keeping the kids entertained while traveling, or just looking for a way the family can spend quality time together.

what am i riddles and answers for kids

Easy Riddles and Answers for Kids

1. I’m hot and I live in the sky. I’m bright, don’t look directly at me. I will disappear at night. What am I?

Answer: The Sun

2. I’m red, blood pumps through me, and I live in your body. I’m the symbol for love, please don’t break me. What am I?

Answer: A Heart

3. I’m round and I go up and down. You can throw me, and you can catch me. Please be careful with me near the windows. What am I?

Answer: A Ball

4. Please be patient, I’m new to the world. I cry a lot, please give me milk. Everyone smiles at me, please pick me up. What am I?

Answer: A Baby

5. I’m usually green and brown. With rain, I can live for a long time. I’m a house for a bird and kids love to climb me. What am I?

Answer: A Tree

6. I’m beautiful in many different colors. I smell nice; you can pick me if you want. I will live for a long time just don’t forget to water me. What am I?

Answer: A Flower

7. I come in many different colors and I get bigger when I’m full. I will float away if you don’t tie me down and I will make a loud sound if I break. What am I?

Answer: A Balloon

8. My body is usually made of brick or wood and I come with a lot of windows and doors. Keep me nice and clean for visitors and I will keep you warm and cozy. You can sell me when your family grows. What am I?

Answer: A House

9. I’m not a friend of paper and you will want to keep me away from small children. You can use me to create some art or change the style of your hair, but whatever you do, don’t run while holding me in your hands. What am I?

Answer: Scissors

10. I will keep you entertained with my comedy and my drama. I’m shaped like a cube and I can attach to your wall. What am I?

Answer: A Television

11. I come in a pair and you will need to tie and untie me. Don’t go outside without me and take me off before you go in the water. I come in a useful box. What am I?

Answer: Shoes

12. I have buttons or a zipper, pockets, and sometimes a belt. I’ll protect you from a cold wind, but you won’t need me in the summer. When you are done with me, please hang me in the closet. What am I?

Answer: A Coat

13. I am a tasty treat you can lick with your tongue. I come in a bowl or a cone. One of my common flavors is vanilla. What am I?

Answer: Ice Cream

14. You use me when you’re resting. I’m soft and comfortable and I protect your neck and head. You can ask for me on an airplane, and fighting with me can be fun. What am I?

Answer: A Pillow

15. I am full of keys, but I cannot open any door. What am I?

Answer: A Piano

16. I am full of holes, but I can still hold a lot of water. What am I?

Answer: A Sponge

17. The more you take away from me, the larger I become. What am I?

Answer: A Hole

18. I have hands, but I cannot clap. What am I?

Answer: A Clock

19. You can catch me, but you can’t throw me. What am I?

Answer: A Cold

20. I come down, but I never go up. What am I?

Answer: Rain

21. I am a ball that can be rolled but never bounced or thrown. What am I?

Answer: An Eyeball

22. Fill me up with hot or cold. Put anything in me and I will make sure I’ll hold. What am I?

Answer: A Cup

23. White and sparkly I can be, kids make angels out of me. What am I?

Answer: Snow

24. I can jump, and I can climb. With my many legs, I swing from tree to tree. I can make a house much bigger than me. What am I?

Answer: A Spider

25. I give milk and I have a horn, but I’m not a cow. What am I?

Answer: A Milk Truck

26. I have four legs but no tail. Usually, I’m heard only at night. What am I?

Answer: A Frog

27. I get wet while drying. What am I?

Answer: A Towel

28. I go up but never come down. What am I?

Answer: Age

29. I get smaller every time I take a bath. What am I?

Answer: A Bar of Soap

30. I must be broken before you can use me. What am I?

Answer: An Egg

31. I have a thumb and four fingers but I’m not alive. What am I?

Answer: A Glove

32. I come out at night without being called. I’m lost in the day without being stolen. What am I?

Answer: Stars

33. I have a neck but no head. What am I?

Answer: A Bottle

34. I have one head, one foot, and four legs. What am I?

Answer: A Bed

35. I have teeth, but I don’t eat. What am I?

Answer: A Comb

36. I can fly without wings and cry without eyes. What am I?

Answer: A Cloud

37. I have four teeth and a tail, but I have no arms and legs. What am I?

Answer: A Fork

38. I have a spine but no bones. What am I?

Answer: A Book

39. I’m white and perfect for cutting and grinding. I’m a useful tool for most animals. What am I?

Answer: Teeth

40. I jump when I walk and sit when I stand. What am I?

Answer: A Kangaroo

41. I have a straight back and sharp teeth for cutting. What am I?

Answer: A Saw

42. I’m soft and hairy from door to door. I’m the pet that always stays on the floor. What am I?

Answer: Carpet

43. I have a head and a tail, but no arms and legs. What am I?

Answer: A Coin

44. I can run but not walk. Wherever I go, you are close behind. What am I?

Answer: A Nose

45. I am a nut with a hole. What am I?

Answer: A Donut

46. When I point up, it’s bright. When I point down, it’s dark. What am I?

Answer: A Light Switch

47. I am a fruit with seeds on the outside. What am I?

Answer: A Strawberry

48. I can wake you up in the morning without electricity, batteries, or winding. What am I?

Answer: A Rooster

49. I have wheels and flies, but I’m not an airplane. What am I?

Answer: A Garbage Truck

50. I have two eyes in the front and a lot of eyes on my tail. What am I?

Answer: A Peacock

51. I am gold, or I can be black and white. I’m a symbol for a nation when freedom took flight. What am I?

Answer: An Eagle

52. I have a frame, but no pictures. I have poles, but I don’t stand up. What am I?

Answer: Eyeglasses

53. Against the sun I protect your eyes. I’m often worn on the face of spies. What am I?

Answer: Sunglasses

54. I give people a huge fright, but at the end I’m sweet. I usually celebrate at night. What am I?

Answer: Halloween

55. I am edible, pink, and a great summer treat. What am I?

Answer: A Peach

56. You used to visit me when you needed to know, but I’ve been lonely since the internet was born. What am I?

Answer: A Library

57. I look like a tiny trombone. I keep it all together. What am I?

Answer: A Paperclip

58. I begin all your sentences. What am I?

Answer: A Capital Letter

59. I am a shiny metal sheet used to cover food. What am I?

Answer: Aluminum Foil

60. I never forget. What am I?

Answer: An Elephant

61. You must touch me before you run to second. What am I?

Answer: First Base

62. I’m the tool fairies use. What am I?

Answer: A Magic Wand

63. I hop around hiding eggs. What am I?

Answer: The Easter Bunny

64. I am known for my tuxedo that I wear while marching. What am I?

Answer: A Penguin

65. I’m white and I scare people. What am I?

Answer: A Ghost

66. I keep boats from moving through the water. What am I?

Answer: An Anchor

67. I am the kind of food that monkeys like to eat and if you throw my clothes on the ground, people could slip and fall. What am I?

Answer: A Banana

68. I’m pinched by Grandma’s and Aunts. What am I?

Answer: Cheeks

69. If you’re good, I will visit you once a year. What am I?

Answer: Santa Claus

70. I am a home for feathered animals. What am I?

Answer: A Nest

71. Old McDonald owns me. What am I?

Answer: A Farm

72. I spit a lot. You can get wool from me. What am I?

Answer: A Llama

73. I’m a small piece of land in the water. What am I?

Answer: An Island

74. I have every color, but no gold. What am I?

Answer: A Rainbow

75. I’m the kind of fish that chases a mouse. What am I?

Answer: A Catfish

76. I’m orange and I sound like a parrot. What am I?

Answer: A Carrot

77. I’m the kind of dog that chases everything red. What am I?

Answer: A Bulldog

78. I help engines to spin and pants to stay up. What am I?

Answer: A Belt

79. Take off my skin; I won’t cry but you might. What am I?

Answer: An Onion

80. I have wings, so I can fly. I’m not a bird, but I soar high in the sky. What am I?

Answer: An Airplane

81. You can find me in soup or on a hamburger. I am green when I am raw and red when I’m ripened. I wait to become a condiment. What am I?

Answer: A Tomato

Medium Difficulty Riddles and Answers

82. I reach for the sky but clutch for the ground. Sometimes I leave, but I’m always around. What am I?

Answer: A Tree

83. I always follow you around everywhere you go at night. I look very bright to people, but I can make the sun very dark. I can be in many different forms and shapes. What am I?

Answer: The Moon

84. My home is in the water. You can drive me if I don’t make you sick. Be gentle, don’t put a hole in me, and when you’re done, please tie me up. What am I?

Answer: A Boat

85. There are millions of me lighting your way at night. What am I?

Answer: A Star

86. Children love to play with me but not inside, only out. Watch out for the wires and trees for you could tangle me. Look up and watch me dance, the faster you run the faster I will wiggle. What am I?

Answer: A Kite

87. I’m a safe ride, though some people fear me. I go up very high in the sky. You can watch movies but be careful or your ears will pop. What am I?

Answer: An Airplane

88. The ocean is my real home. It’s common to find me in blue, red, or gold. Humans trick me into biting. My favorite thing is blowing bubbles and if you take me home with you I will be an easy pet to take care of. What am I?

Answer: A Fish

89. I can connect you to the world but sometimes you ignore me. I’m covered with buttons and my sounds can be unique. Don’t drop me or I might crack. What am I?

Answer: A Cell Phone

90. With multiple colors, I appear after a storm. People like to point and take pictures of me. Some say if you look hard enough you will find gold on the other side of me. What am I?

Answer: A Rainbow

91. I live in the jungle and I love to eat bananas. I’m very similar to a human but I have a curly tail. What am I?

Answer: A Monkey

92. I have a face and two hands, but I have no arms or legs. What am I?

Answer: A Clock

93. I’m tall when I’m young and I’m short when I’m old. What am I?

Answer: A Candle

94. If I drink I die, If I eat I live. What am I?

Answer: Fire

95. People buy me to eat, but people never eat me. What am I?

Answer: A Plate

96. I never ask questions, but I’m always answered. What am I?

Answer: A Doorbell

97. I do not speak, and I cannot hear, but I always tell the truth. What am I?

Answer: A Mirror

98. I can go up the chimney when I’m down, but I cannot go down the chimney when I’m up. What am I?

Answer: An Umbrella

99. I have no legs, but I always run. What am I?

Answer: A River

100. You see me once in a year, twice in a week, but never in a day. What am I?

Answer: The letter “E”

101. I lose my head in the morning, but I get it back at night. What am I?

Answer: A Pillow

102. I’m round on both sides but high in the middle. What am I?

Answer: Ohio

103. I go up and down, but I never move. What am I?

Answer: A Flight of Stairs

104. You find me once in the morning, twice in the afternoon, but never in the evening. What am I?

Answer: The Letter “O”

105. You can call me curly, you can call me bald. You can call me gray, you can call me shaggy, and I can even be short or long. What am I?

Answer: Hair

106. The more you have of me, the less you see. What am I?

Answer: Darkness

107. Say my name and I will disappear. What am I?

Answer: Silence

108. The more you take, the more you leave behind. What am I?

Answer: Footsteps

109. I’m an instrument that can only be heard, never touched or seen. What am I?

Answer: A Voice

110. My rings are not worth much, but they tell my age. What am I?

Answer: A Tree

111. I cannot be burned by fire or drowned in water. What am I?

Answer: Ice

112. I’m a coat that can only be put on wet. What am I?

Answer: A Coat of Paint

113. I occur once in a minute, twice in a moment, and never in a thousand years. What am I?

Answer: The Letter “M”

114. I get sharper the more I’m used. What am I?

Answer: A Brain

115. I can be as big as an elephant, but I weigh nothing. What am I?

Answer: A Shadow

116. I’m a bird who can lift the most. What am I?

Answer: A Crane

117. You can make me, but you can’t see me. What am I?

Answer: Noise

118. I have eyes, but I don’t see. I live in the dark until you need me. What am I?

Answer: A Potato

119. I can never be thrown but I can be caught. People always try to get rid of me. What am I?

Answer: A Cold

120. I’m not alive, but I can die. What am I?

Answer: A Battery

121. I can be opened but never closed. What am I?

Answer: An Egg

122. I wiggle, and I cannot see. Sometimes you find me on a tree. I really don’t like being on a hook and sometimes I’m a character in a book. What am I?

Answer: A Worm

123. I am a room, but you cannot enter me. Sometimes I’m poisonous, and sometimes I’m delicious to eat. What am I?

Answer: A Mushroom

124. I have a neck, but no head. I have two arms, but no hands. I’m always attached to you. What am I?

Answer: A Shirt

125. I have three eyes, but only one leg. Obey me or you might get in trouble. What am I?

Answer: A Traffic Light

126. I can wave my hands at you, but I never say good-bye. Use me when you’re hot and I will cool you off. What am I?

Answer: A Fan

127. I sit in the corner while traveling around the world. What am I?

Answer: A Stamp

128. People need me, yet they’re always giving me away. What am I?

Answer: Money

129. I go up and down at the same time. Up toward the sky and down toward the ground. What am I?

Answer: A See-Saw

130. I sleep when you’re awake, I’m awake when you go to sleep. I have no feathers, but I can fly. What am I?

Answer: A Bat

131. You use a knife to slice my head and weep beside me when I’m dead. What am I?

Answer: An Onion

132. You can throw me away, but I will always come back. What am I?

Answer: A Boomerang

133. I’m most commonly found in a rainforest. Lazily I hang upside down by my odd number of toes. What am I?

Answer: A Sloth

134. I may seem real, but it always turns out that I was only there in your sleep. What am I?

Answer: A Dream

135. Forward and backward is what I do all day. I come in all different sizes, shapes, and colors. To some, I might fright, but for most, they go night night. What am I?

Answer: A Rocking Chair

136. I roam through the lands hoping to rescue my love. I search high and low, and I will stomp on you if you get in my way. What am I?

Answer: Mario

137. I am a portal to another world which you cannot enter. Only you can see me, but I can’t see you. What am I?

Answer: A Television

138. I live in buildings and I am used for light. I hate being touched, and with force, I will break. What am I?

Answer: A Window

139. You can build or destroy. Let creativity soar but be careful at night. What am I?

Answer: Minecraft

140. I can be sweet or sour. I never rhyme with other words. What am I?

Answer: An Orange

141. I twist and turn and leave a loop. What am I?

Answer: A Shoe String

142. I am needed for most animals and you can find me in a book. What am I?

Answer: A Spine

143. I am a canine baby. What am I?

Answer: A Puppy

144. I’m a water mammal who is always busy. What am I?

Answer: A Beaver

145. I save lives on the ground and in the air. What am I?

Answer: A Seatbelt

146. You use me to see inside of someone. What am I?

Answer: An X-Ray

147. My tail is long, my coat is brown. I like the country, and I like the town. I can live in a house, and I’m happy in a shed. I come out to play when you’re in bed. What am I?

Answer: A Mouse

148. I spend the day in the window and I hide at night. When I get hungry I will visit your table for a meal. What am I?

Answer: A Fly

149. I go around the yard, but I do not move. What am I?

Answer: A Fence

150. Without me, you would lose your head. What am I?

Answer: A Neck

151. I fly forever, I rest never. What am I?

Answer: The Wind

152. My days are numbered. What am I?

Answer: A Calendar

153. I always go to bed with my shoes on. What am I?

Answer: A Horse

154. I fill up a room, but I take up no space. What am I?

Answer: Light

155. I can go up and down without moving. What am I?

Answer: The Temperature

156. You can serve me, but you can’t eat me. What am I?

Answer: A Tennis Ball

Hard Riddles and Answers for Kids

157. I can point in every direction, but I can’t reach the destination by myself. What am I?

Answer: A Finger

158. I’m not clothes but I cover your body. The more I’m used, the thinner I grow. What am I?

Answer: A Bar of Soap

159. I’m as flat as a leaf and round as a ring. I have two eyes, but I can’t see a thing. What am I?

Answer: A Button

160. I have hundreds of legs, but I can only lean. You make me feel dirty, so you can feel clean. What am I?

Answer: A Broom

161. I am very thin and come in many different colors. I can be found in every country, and even in your home. I am very important for you to be creative, and I can even help you learn. What am I?

Answer: Paper

162. I am associated with spring and I love to hop around in the grass. I like playing in your vegetable garden and my teeth are long and sharp. What am I?

Answer: A Rabbit

163. Carry me with you and I will keep your hair dry. I can be long or short, opened or closed. I won’t be a problem unless you use me in the house. What am I?

Answer: An Umbrella

164. People love me for winter sports. Go up or down, but safety is the key. It’s cold at the top and warmer down below. What am I?

Answer: A Mountain

165. You throw away my outside, then you cook my inside. You eat my outside, then you throw away my inside. What am I?

Answer: Corn on the Cob

166. I have a head but never weep. I have a bed but never sleep. I can run but I never walk. I have a bank but no money. What am I?

Answer: A River

167. I have keys but no locks. I have space but no room. You can enter but you can’t go outside. What am I?

Answer: A Keyboard

168. I have no bones and I have no legs, but if you keep me warm I will soon walk away. What am I?

Answer: An Egg

169. You will throw me away when you want to use me, and you will take me in when you’re done with me. What am I?

Answer: An Anchor

170. I go around all the places in the cities, towns, and villages, but I never go inside. What am I?

Answer: A Street

171. I don’t have eyes, ears, a nose, or a tongue, but I can see, smell, hear, and taste everything. What am I?

Answer: A Brain

172. I have rivers, but I don’t have water. I have dense forests, but I have no trees. I have cities, but no people in them. What am I?

Answer: A Map

173. If you have me, you don’t share me. If you share me, you don’t have me. What am I?

Answer: A Secret

174. I have four eyes, but I cannot see. What am I?

Answer: Mississippi

175. I’m easy to get into, but hard to get out of. What am I?

Answer: Trouble

176. I can be hot, I can be cold. I can run, I can be still. I can be hard, and I can be soft. What am I?

Answer: Water

177. Sometimes I go backward, but often I go forward. I can trip, I can dance, and if you play the right music I can even do the Conga. What am I?

Answer: Feet

178. I get dirty, I get clean. I can be delicate, I can be rough. People often shake me or smack me against my own kind. What am I?

Answer: Hands

179. I am a fruit that can talk, calculate, and tweet. It is well-known that I don’t come cheap. What am I?

Answer: Any Apple Product

180. I am a seed with three letters in my name. Take away the last two, and I still sound the same. What am I?

Answer: A Pea

181. I start with an “E” and end with an “E”, but I only have one letter. What am I?

Answer: An Envelope

182. I am constantly overlooked by everyone, yet everyone has me. What am I?

Answer: A Nose

183. I belong to you, but others use me more often than you do. What am I?

Answer: A Name

184. The faster you run, the harder it is to catch me. What am I?

Answer: Breath

185. I live in the winter, die in the summer, and I grow with my roots upward. What am I?

Answer: An Icicle

186. I have three feet, but I cannot walk. What am I?

Answer: A Yardstick

187. The one who makes me doesn’t want me. The one who buys me doesn’t need me. The one who uses me never sees me. What am I?

Answer: A Coffin

188. I sound like one letter, but I’m written with three. I show you things when you look through me. What am I?

Answer: An Eye

189. I can be cracked, and I can be played. I can be told, and I can be made. What am I?

Answer: A Joke

190. I don’t have eyes, but once I did see. Once I had thoughts, but now I’m empty. What am I?

Answer: A Skull

191. I have a tongue, but I cannot talk. I have eyes, but I cannot see. I have a soul, but I cannot be saved. What am I?

Answer: A Shoe

192. I have a head, body, and feathers to fly, but I am not alive. How far I will go depends on you. What am I?

Answer: An Arrow

193. I go in dry and come out wet. The longer I stay in, the shorter I get. What am I?

Answer: A Tea Bag

194. I take off my clothes when you put on your clothes. I put on my clothes when you take off your clothes. What am I?

Answer: A Clothes Hanger

195. I have no voice, but I can teach you all there is to know. I have spines and hinges, but I am not a door. Once I’ve told you all, I cannot tell you more. What am I?

Answer: A Book

196. I come in different colors and shapes. Some parts of me are curvy, some are straight. You can put me anywhere you like, but there is only one right place for me. What am I?

Answer: A Jigsaw Puzzle

197. I am a food with five letters. If you remove the first letter I am a form of energy. Remove two and I am needed to live. Scramble the last three, and you can drink me down. What am I?

Answer: Wheat

198. With me, the thunder comes before the lightning, and the lightning comes before the cloud. The rain dries all the land it touches, wrapping the earth in a blood red shroud. What am I?

Answer: A Volcano

199. People walk in and out of me. They push, and I follow. When they walk out of me, I close up and I stay waiting for the next person to walk into my life. What am I?

Answer: An Elevator

200. I am the only word that looks the same when spelled upside down. What am I?

Answer: Swims

201. I am wood that is neither hard, straight, or crooked. What am I?

Answer: Sawdust

202. Though I am only two words, I have thousands of letters in me. What am I?

Answer: A Post Office

203. I transfer oxygen from the atmosphere to your blood. What am I?

Answer: Lungs

204. I am a shimmering field that reaches far, but I have no tracks, and I am crossed without paths. What am I?

Answer: The Ocean

205. I’m hard as a rock, yet light as a feather, and passed on to others. Poor people need me, rich people have me. What am I?

Answer: Money

206. I am a house with two occupants, sometimes one, but rarely three. Break the walls, eat the borders, then throw me away. What am I?

Answer: A Peanut

207. The more you work, the more I’ll eat. You keep me full, I’ll keep you neat. What am I?

Answer: A Pencil Sharpener

208. I live off a busy street, if you want, you can stay for an hour or two. If you don’t pay rent, I’ll tell on you. What am I?

Answer: A Parking Meter

209. I’m the building with the greatest number of stories. What am I?

Answer: A Library

210. I am many people’s favorite place, even though many don’t remember their stay. You will love to come but hate to leave. If you get cold, you can use my sleeves. What am I?

Answer: A Bed

211. My head bobs lazily in the sun. My face is yellow, my hair is white, and my body is green. What am I?

Answer: A Daisy

212. I can be repeated, but rarely in the same way. I can’t be changed, but I can be rewritten. I can be passed down, and I should not be forgotten. What am I?

Answer: History

213. Take me out and scratch my head. I am now black, but I once was red. What am I?

Answer: A Match

214. You went into the woods and got me. You sat down to find me. You took me home with you because you couldn’t find me. What am I?

Answer: A Splinter

215. I am used in most sports and I have four holes. I come in different colors and I share my name with a state. What am I?

Answer: A Jersey

216. I am black when you get me, red when you use me, and white when you’re finished with me. What am I?

Answer: Charcoal

217. I can be long, or I can be short. I can be grown, and I can be bought. I can be painted, or I can be left bare. I can be round, I can even be square. What am I?

Answer: Fingernails

218. I have two legs, but they only touch the ground when I’m not moving. What am I?

Answer: A Wheelbarrow

219. I make a loud noise when I’m changing, and I grow larger and weigh less when I do. What am I?

Answer: Popcorn

220. I have no eyes, no legs, and no ears, but I’m strong enough to move the earth. What am I?

Answer: A Worm

221. I’m red, but I can be green. At times, I might even be yellow. What am I?

Answer: An Apple

Now that you have this list of 221 what am I riddles and answers for kids, get the fun started and let the riddles begin! Make sure you check out our getting to know you games and activities for kids as well.

SaveSave